10 τρόποι για να μεγαλώσετε έξυπνα παιδιά


Θέλετε το παιδί σας να γίνει όσο το δυνατόν πιο έξυπνο; Δεν έχετε παρά να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο και να ακολουθήσετε τα 10 βασικά βήματα που θα βοηθήσουν κάθε παιδί να αξιοποιήσει το μυαλό του και να αναπτύξει τις δυνατότητές του.

  1. Ανάγνωση βιβλίων

Ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά από τη βρεφική τους ηλικία, προκειμένου να αγαπήσουν την ανάγνωση. Στην αρχή αρκεί να παρατηρούν τις εικόνες και να ακούν με προσοχή. Όσο μεγαλώνουν μπορούν να ξεφυλλίζουν από μόνα τους τις σελίδες των βιβλίων  και σιγά – σιγά να τα διαβάζουν. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιώσουν την αναγνωστική τους ικανότητα και θα αναπτύξουν τα όρια και τις δυνατότητες του μυαλού τους. Το διάβασμα βοηθάει τα παιδιά στο να δημιουργήσουν μία ανεξάντλητη βιβλιοθήκη πληροφοριών και γνώσεων στο μυαλό τους, αλλά και να δομούν συγχρόνως τις σκέψεις τους συγκροτημένα και με επιχειρήματα.

  1. Αθλητισμός

Το γνωστό και χιλιοειπωμένο ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί», θέλει να τονίσει το πώς η καλή φροντίδα της σωματικής μας κατάστασης έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογική και νοητική μας ευεξία. Τα παιδιά που ασχολούνται με κάποιο άθλημα αποκτούν ισχυρή μνήμη και έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Μαθαίνουν να συνεργάζονται, βελτιώνουν την κινητικότητά τους, τις αισθητηριακές τους λειτουργίες και την αυτοεκτίμησή τους. Η καλή φυσική κατάσταση των παιδιών τα βοηθάει να μαθαίνουν πιο εύκολα καινούριες πληροφορίες, καθώς η γυμναστική βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η μνήμη και η απορρόφηση γνώσης κατά 30%.

  1. Η δύναμη του λόγου

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν και ανακαλύπτουν τον κόσμο, δε σταματούν να κάνουν ερωτήσεις. Σύμφωνα με μία έρευνα, μία μητέρα θα κληθεί να απαντήσει σε πάνω από 300 ερωτήσεις ενός παιδιού καθημερινά. Οι περισσότερες ερωτήσεις περιλαμβάνουν τη χαρακτηριστική φράση «γιατί» και επεκτείνονται σε διάφορες θεματικές όπως «γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος και όχι μοβ;» μέχρι το «μαμά, γιατί ο μπαμπάς έχει γένια και εσύ δεν έχεις;». Το σημαντικό σε αυτές τις ερωτήσεις είναι να κάνουμε διάλογο με το παιδί, ζητώντας τη γνώμη και την άποψή του για τα όσα εκείνο αναρωτιέται. Με αυτό τον τρόπο θα το μάθουμε να σκέφτεται και να λειτουργεί αυτόβουλα. Συγχρόνως, η σωστή επίλυση των αποριών του και οι εποικοδομητικές συζητήσεις που έχουν ως στόχο να πληροφορήσουν το παιδί μπορούν να το οδηγήσουν στα σωστά μονοπάτια της γνώσης.

  1. Μουσική

Δεκάδες είναι οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι η μουσική έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο των παιδιών. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου πριν από την ηλικία των 7 ετών προκαλεί αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου. Τα μαθήματα μουσικής βελτιώνουν το IQ, αναπτύσσουν τη φαντασία και κάνουν τα παιδιά να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα σχολικά μαθήματα και τις δραστηριότητες που απαιτούν τη χρήση του εγκεφάλου. Επίσης, η μουσική βελτιώνει όχι μόνο τη δημιουργικότητα των παιδιών αλλά και την αυτοπεποίθηση τους, κάνοντας τα πιο δραστήρια στις εκπαιδευτικές διαδικασίες.

  1. Επαρκής ύπνος

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν ένα παιδί κοιμάται 1 ώρα λιγότερη κάθε βράδυ, μπορεί να γυρίσει τις λειτουργικές ικανότητες του εγκεφάλου του, έως και 2 χρόνια πίσω! Η απώλεια ύπνου κάθε βράδυ, όχι μόνο καθυστερεί, αλλά και αναστρέφει τη διαδικασία νοητικής ωρίμανσης ενός παιδιού. Φροντίστε το βραδινό γεύμα των παιδιών να είναι ελαφρύ και όχι πολύ αργά το βράδυ, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσει δυσκολίες στον ύπνο. Απομακρύνετε τις οθόνες μακριά από τα παιδιά κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ προσπαθήστε να διαβάσετε μαζί κάποιο παραμύθι ή βιβλίο, καθώς θα τα βοηθήσει να κοιμηθούν πιο εύκολα.

  1. Οικογενειακό περιβάλλον

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η ευφυΐα είναι κατά 49% γενετικά κληρονομήσιμη και κατά 51% διεγέρσιμη από τους γονείς και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το παιδί. Επομένως, η τακτική ενασχόληση που αποσκοπεί στην όξυνση των εγκεφαλικών λειτουργιών των παιδιών, καθώς και τα κατάλληλα εκπαιδευτικά ερεθίσματα μπορούν να δημιουργήσουν τους μελλοντικούς «ηγέτες» της κοινωνίας. Για παράδειγμα, επιτραπέζια παιχνίδια όπως το σκάκι και το scrabble ή μία δραστηριότητα που απαιτεί αυξημένη εγκεφαλική λειτουργία όπως η επίλυση ενός παζλ ή ενός γρίφου μπορεί να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για το παιδί σας μελλοντικά.

  1. Σωστή διατροφή

Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη απόδοση χωρίς τα κατάλληλα καύσιμα. Οι διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού σχετίζονται άμεσα με τις επιδόσεις του στο σχολείο. Ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες τονώνει τις πνευματικές και διανοητικές λειτουργίες. Μαθητές που τρώνε καλύτερο πρωινό γεύμα την ημέρα μιας εξέτασης φαίνεται πως αποδίδουν καλύτερα από εκείνους που δεν έφαγαν κάτι. Τροφές όπως το γάλα, το κρέας, τα θαλασσινά, τα λαχανικά, η σόγια και τα καρύδια χαρίζουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

  1. Ο σωστός έπαινος

Μία καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Stanford, υποστηρίζει ότι ο υπερβολικός έπαινος και σε λάθος κατεύθυνση μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιος όπως η αυστηρή και αρνητική κριτική. Για παράδειγμα, τα παιδιά που οι γονείς τους τα επαινούσαν για την προσπάθεια που κατέβαλλαν και όχι για την εξυπνάδα τους, τα κατάφερναν καλύτερα από τα υπόλοιπα. Αυτό γίνεται γιατί ο έπαινος που επικεντρώνεται στην εξυπνάδα τους τα κάνει να φοβούνται τις δυσκολίες, διότι ταυτίζουν την αποτυχία με την ανικανότητα και την έλλειψη γνώσεων. Ακόμα, τα παιδιά που ακούν συνέχεια πόσο έξυπνα είναι δίνουν μεγάλη έμφαση στις επιδόσεις τους, χάνοντας την ουσία, που είναι η ίδια η μάθηση. Από την άλλη τα παιδιά που επαινούνται για την προσπάθεια που καταβάλλουν, φαίνεται να πιστεύουν πως η εξυπνάδα, όπως και άλλες ικανότητες, μπορούν να βελτιωθούν και έτσι έχουν την τάση να προσπαθούν περισσότερο για τους στόχους τους και να παίρνουν περισσότερα ρίσκα.

  1. Υποστήριξη και ψυχολογία

Ένα προβληματικό οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχοσωματικών προβλημάτων που παρεμποδίζουν την εξέλιξη του παιδιού. Ένα παιδί έχει ανάγκη την προσοχή και την αναζητά συνεχώς είτε στον οικογενειακό του περίγυρο είτε στο σχολείο. Η απόρριψη μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία του και να το αποκόψει από τη μάθηση και τα εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα. Ακόμα, σύμφωνα με ερευνητές, η συναισθηματική ασφάλεια μπορεί να βελτιώσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες του παιδιού και τη δυνατότητα του να απορροφά πιο εύκολα γνώσεις.

  1. Παιχνίδι και ελεύθερος χρόνος

Οι ελεύθερες ώρες του παιδιού μέσα στη μέρα όχι μόνο μπορούν να διαμορφώσουν και να καθορίσουν το μέλλον του αλλά και να το αποφορτίσουν από την ένταση της ημέρας. Το παιχνίδι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αρνητικό τρόπο από τους γονείς αλλά ως ένας εναλλακτικός τρόπος μάθησης. Μέσω του παιχνιδιού τα παιδιά εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους, αναπτύσσουν τη φαντασία και τις δεξιότητές τους, ενώ βελτιώνουν συγχρόνως τη συναισθηματική, κοινωνική και σωματική τους ανάπτυξη. Ομαδικά παιχνίδια, επιτραπέζια στρατηγικής, παιχνίδια εκπαιδευτικού περιεχομένου, ή ακόμα και η ενασχόληση με εργαστήρια ρομποτικής, μπορούν να κάνουν τα παιδιά σας να σκέφτονται διαφορετικά και πολύπλευρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.