Μουσικοκινητική αγωγή: τι είναι και μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά;


Ο χορός, η κίνηση και η μουσική είναι τρία διακριτά στοιχεία που επικρατούν, ήδη, από την αρχαιότητα, στη ζωή των ανθρώπων. Στις αρχές του 20ου αιώνα, τρεις μεγάλοι καλλιτέχνες, ο Dalcroze, ο Orff και ο Kodaly, αποφάσισαν να συνδυάσουν τη μουσική με την κίνηση και τον λόγο. Με τον συνδυασμό των τριών αυτών στοιχείων προέκυψε η δημιουργία της μουσικοκινητικής αγωγής, δηλαδή της εκπαίδευσης που συνδυάζει τη μουσική με τον λόγο και την κίνηση με το τραγούδι, δίνοντας έμφαση στη βιωματική διαδικασία και στο παιχνίδι.

Ένα από τα απαραίτητα στοιχεία της μουσικοκινητικής αγωγής θεωρείται η κίνηση, καθώς χωρίς αυτή, η μουσική θα στόχευε μόνο στην εκμάθηση των εννοιών της. Μέσω της κίνησης ο άνθρωπος, απελευθερώνει τις σκέψεις του, αναπτύσσει τη  συναισθηματική του έκφραση και αποκτά καλύτερη αντίληψη του χώρου. Η μουσική, ο χορός και η κίνηση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των παιδιών, καθώς μέσα από αυτά διοχετεύουν την ενέργεια και τα συναισθήματά τους. Το τραγούδι αποτελεί για αυτά μία συνήθεια που λειτουργεί παράλληλα ως τρόπος επικοινωνίας και έκφρασης. Μέσα από τις χορευτικές τους κινήσεις και το παιχνίδι της μουσικής αναπτύσσουν δεσμούς φιλίας και ανακαλύπτουν διάφορες πτυχές του εαυτού τους.

Στόχος του Δημιουργικού μας Εργαστηρίου είναι τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τη μουσική μέσα από διασκεδαστικές και βιωματικές δραστηριότητες. Γι’ αυτό τον λόγο βασική θέση στο πρόγραμμά μας κατέχει η Μουσικοκινητική Αγωγή. Τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από τη συγκεκριμένη ενασχόληση είναι πολυδιάστατα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Έρχονται σε επαφή με τα μουσικά όργανα και πειραματίζονται.
  • Αναπτύσσεται η δημιουργικότητα και η φαντασία τους.
  • Μαθαίνουν με βιωματικό τρόπο τα βασικά χαρακτηριστικά της μουσικής, όπως τον ρυθμό, την ένταση, τη διάρκεια των ήχων κ.α.
  • Γνωρίζουν την έννοια του αυτοσχεδιασμού. Όταν το παιδί δεν περιορίζεται από κανόνες και όρια, το σώμα του αφήνεται στον ρυθμό της κίνησης και με τη βοήθεια της φαντασίας του, αυτοσχεδιάζει και νιώθει πιο απελευθερωμένο.
  • Οι ομαδικές δραστηριότητες τους παρέχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη προς τον εαυτό τους και τους άλλους.
  • Σύμφωνα με τη μουσικοκινητική αγωγή, ο χορός επιτρέπει τη σωματική, την πνευματική και την κοινωνικογνωστική ωρίμανση.
  • Μέσω των μουσικοκινητικών δραστηριοτήτων χαλαρώνουν, εκτονώνονται και μαθαίνουν να αυτοπειθαρχούν και να συντονίζουν τις κινήσεις τους με τους ήχους που παράγουν ή ακούν.
  • Η ακρόαση, η εκμάθηση μουσικής ή η ενασχόληση με τη μουσική από μικρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει θετικά τις γνωσιακές ικανότητες του παιδιού, τις επιδόσεις του στο σχολείο και αργότερα την ακαδημαϊκή του επίδοση.
  • Σύμφωνα με αρκετές έρευνες τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική από νωρίς, επιδεικνύουν καλύτερες μνημονικές ικανότητες σε θέματα μη σχετιζόμενα άμεσα με τη μουσική, όπως η αριθμητική, η γραφή και η ανάγνωση.

Ηλικία: Μαθητές 5-12 ετών

Ημέρα και ώρα: Πέμπτη 6-7:30

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.