Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας στο διάβασμα


pos-na-voithisete-to-paidi-sas-sto-diavasmaΠολύ σημαντικός παράγοντας για τη σχολική επιτυχία του παιδιού, αλλά και για τη θετική στάση που θα αναπτύξει απέναντι στο διάβασμα, αποτελεί η καλή οργάνωση. Ο ρόλος των γονέων είναι βοηθητικός και σε συνεργασία με το παιδί σας θα οργανώσετε τη μελέτη, ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποδοτική και λιγότερο κουραστική.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους για να το επιτύχετε:
• Σε συνεργασία με το παιδί σας να ορίσετε έναν συγκεκριμένο χώρο, όπου θα διαβάζει. Εκεί θα βρίσκονται μόνο τα απαραίτητα αντικείμενα, όπως μολύβι, γόμα, ξύστρα, λεξικό και όχι παιχνίδια ή άλλα ερεθίσματα που του αποσπούν την προσοχή. Το δωμάτιο θα πρέπει να διαθέτει επαρκή φωτισμό, να είναι περιποιημένο και να επικρατεί ησυχία. Κατά τη διάρκεια του διαβάσματος το σώμα του παιδιού πρέπει να έχει τη σωστή στάση.
• Καλό είναι η ώρα της μελέτης να έχει καθοριστεί από την αρχή. Για παράδειγμα, μόλις γυρίσει το παιδί από το σχολείο, να τρώει, να συζητάτε, να ξεκουράζεται και έπειτα να ξεκινάει την προετοιμασία του για την επόμενη ημέρα.
• Σε κάποιο εμφανές σημείο να βρίσκεται το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ώστε να γνωρίζει με ποια μαθήματα θα ασχοληθεί. Επιπλέον, σε συγκεκριμένο τετράδιο να σημειώνει τις εργασίες για το σπίτι.
• Είναι βοηθητικό να αρχίζει με τις πιο δύσκολες δραστηριότητες, γιατί στην αρχή είναι πιο ξεκούραστο και να τελειώνει με τις πιο εύκολες.
• Σε τακτά χρονικά διαστήματα να κάνει διάλειμμα, ακόμα και αν δε φαίνεται αρκετά κουρασμένο.
• Όταν απευθύνεστε στο παιδί σας, να αποφεύγετε την προστακτική, όπως γράψε, διάβασε, λύσε και να το παρακινείτε με ήπιες εκφράσεις. Επίσης, να περιορίζετε όσο μπορείτε τις απειλές και να του υπενθυμίζετε κάτι ευχάριστο που θα ακολουθήσει, όταν ολοκληρώσει τη μελέτη.
• Μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε για κάθε καλή του προσπάθεια. Να μην υπερτονίζετε τις αδυναμίες και τα λάθη του, αλλά να το επαινείτε για την πρόοδό του.
• Απαραίτητη για κάθε παιδί είναι και η ξεκούραση. Δεν είναι καλό το πρόγραμμα των παιδιών να είναι φορτωμένο με πολλές δραστηριότητες και θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτές που το ευχαριστούν.

Τέλος, να θυμάστε πως ο ρόλος σας είναι βοηθητικός και θα πρέπει να έχετε ως στόχο την αυτονομία του παιδιού. Δηλαδή, να επιλύει τις σχολικές του δραστηριότητες χωρίς βοήθεια κι εσείς να ελέγχετε την πορεία και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Έτσι, θα καταφέρετε να γίνει το διάβασμα μια ευχάριστη ενασχόληση για το παιδί που δε θα το κουράζει και θα το ηρεμεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.