Τα οφέλη της ζωγραφικής στην παιδική ηλικία


Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει την ώρα που ζωγραφίζουν τα παιδιά, τη χαρούμενη έκφραση που παίρνει το πρόσωπό τους. Η ενασχόληση με τη ζωγραφική αποτελεί μεγάλη πρόκληση και οδηγεί στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.  Μέσα από τη χρήση απλών υλικών, όπως είναι τα μολύβια, οι μαρκαδόροι και τα πινέλα, πειραματίζονται και δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους. Βέβαια, η ζωγραφική δεν περιλαμβάνει μόνο τη μονότονη ενασχόληση με τους μαρκαδόρους σε έτοιμα και τυποποιημένα σχέδια και αναπαραστάσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων να επιτρέπουμε στα παιδιά να παίζουν ελεύθερα με τα χρώματα και τα υλικά, δίνοντας τους την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής και των χρωμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα «ξεκλειδώσουμε» τις βαθύτερες σκέψεις τους, καθώς θα μπορέσουν να εκφραστούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν μάλιστα ότι η ζωγραφική οδηγεί όχι μόνο σε μία υγιέστερη και πιο ευτυχισμένη εφηβεία αλλά και σε μία συγκροτημένη και ήρεμη ενηλικίωση. Συγχρόνως, ποικίλα είναι τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά από την ενασχόληση με τη ζωγραφική. Ειδικότερα:

  • Βοηθάει τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους αλλά και το πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο που τα περιβάλλει.
  • Αναπτύσσει την παρατηρητικότητα, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.
  • Διδάσκει στα παιδιά να αποδέχονται τον εαυτό τους και τις προσωπικές τους δημιουργίες.
  • Συμβάλλει στην απόκτηση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.
  • Καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα, τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια στα πλαίσια των ομαδικών δραστηριοτήτων.
  • Βοηθάει στην αναγνώριση και διάκριση των χρωμάτων.
  • Βελτιώνει τη συγκέντρωση, την εστίαση και τον συγχρονισμό του ματιού με το χέρι.
  • Βελτιώνει την κινητικότητα των παιδιών. Η ενασχόληση με τη ζωγραφική τα βοηθάει στο να γίνουν πιο επιδέξια και να μπορούν να χειριστούν μικρά αντικείμενα με σταθερότητα.
  • Μαθαίνει στα παιδιά να σέβονται τα όρια και να αντιλαμβάνονται την έννοια του χώρου. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν μέχρι ενός σημείου πάνω στο χαρτί, έτσι ώστε να επιτύχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Επιπρόσθετα, μαθαίνουν και κατανοούν τα σχήματα, την έννοια της προοπτικής, αλλά και τα σχέδια ή τις μορφές των απεικονίσεων που καλούνται να σμιλεύσουν.
  • Καλλιεργεί την αισθητική και συμβάλλει στην απόκτηση ικανότητας αντίληψης του τι είναι ομορφότερο και τι όχι.

Ηλικία: Μαθητές 5-12 ετών

Ημέρα και ώρα: Παρασκευή 6-7:30

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.