10 Συμβουλές για Σωστή Ορθογραφία


daskalos-mathitisΣήμερα, εγκαινιάζουμε μια νέα κατηγορία στην ιστοσελίδα μας που θα περιλαμβάνει άρθρα σχετικά με τα παιδιά.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν τόσο τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα παιδί μπορεί να αφομοιώσει την ορθογραφία.

Ας δούμε δέκα συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στη σωστή εκμάθηση της ορθογραφίας:

  1. Να επαναλαμβάνουν τους κανόνες ορθογραφίας προφορικά.
  1. Να γράφουν τους κανόνες σε καρτελάκια και να χρωματίζουν τις καταλήξεις με διαφορετικό χρώμα.
  1. Αφού γράψουν την ορθογραφία, να την αυτοδιορθώνουν (να διορθώνουν μόνα τους) κάνοντας χρήση λεξικού και υπογραμμίζοντας τα λάθη τους με έντονο χρώμα.
  1. Αφού διορθώσουν τα λάθη τους, να γράφουν λέξεις από την ίδια οικογένεια.
  1. Με τις λανθασμένες λέξεις να γράφουν μικρές προτάσεις ή κειμενάκια.
  1. Ζητάμε από τα παιδιά να ομαδοποιούν λέξεις από σχολικά κείμενα, ανάλογα με τους εκάστοτε κανόνες. Για παράδειγμα ζητάμε να μας υπογραμμίσουν όλα τα ρήματα σε -ώνω ή  σε -ίζω και να τα γράψουν.
  1. Τους δίνουμε μέσα σε ένα κείμενο σκόπιμα λανθασμένες ορθογραφικά λέξεις, ώστε να τις αναγνωρίσουν και να τις διορθώσουν.
  1. Δίνουμε σημασία στην ετυμολογία κάθε λέξης, ώστε τα παιδιά να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν μία γνωστή τους λέξη μέσα σε μία άγνωστη.
  1. Μετά από κάθε ορθογραφία τους δίνουμε χρόνο να την ξαναδιαβάσουν, να την ελέγξουν και να διορθώσουν τυχόν λάθη.
  1. Χρησιμοποιούμε εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας της ορθογραφίας. Για παράδειγμα μπορούμε να παίξουμε κρεμάλα, κρυπτόλεξο ή scrabble.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.