Έξι Βήματα για Έξυπνα Παιδιά


exypna-paidiaΘέλετε το παιδί σας να γίνει όσο το δυνατόν πιο έξυπνο; Δεν έχετε παρά να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο και να ακολουθήσετε τα έξι πιο βασικά βήματα που βοηθούν κάθε παιδί να αξιοποιήσει το μυαλό του και να αναπτύξει τις δυνατότητές του.

1. Ανάγνωση βιβλίων
Ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά από τη βρεφική τους ηλικία. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να αγαπήσουν την ανάγνωση. Στην αρχή αρκεί να παρατηρούν τις εικόνες και να ακούν με προσοχή. Όσο μεγαλώνουν να τα ξεφυλλίζουν από μόνα τους και σιγά – σιγά να τα διαβάζουν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουν την αναγνωστική τους ικανότητα και αναπτύσσουν τα όρια του μυαλού τους.

2. Αθλητισμός
Τα παιδιά που ασχολούνται με κάποιο άθλημα αποκτούν μεγαλύτερη μνήμη και έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Μαθαίνουν να συνεργάζονται, βελτιώνουν την κινητικότητά τους και τις αισθητηριακές τους λειτουργίες. Η καλή φυσική κατάσταση των παιδιών τα βοηθάει να μαθαίνουν πιο εύκολα καινούριες πληροφορίες.

3. Μουσική
Δεκάδες είναι οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι η μουσική έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο των παιδιών. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου πριν από την ηλικία των 7 ετών προκαλεί αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου. Τα μαθήματα μουσικής βελτιώνουν το IQ, αναπτύσσουν τη φαντασία και κάνουν τα παιδιά να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα σχολικά μαθήματα.

4. Επαρκής ύπνος
Η έλλειψη ακόμη και μιας ώρας ύπνου ισοδυναμεί με την απώλεια δύο χρόνων γνωστικής ωρίμανσης και ανάπτυξης. Αντίθετα, τα παιδιά που κοιμούνται περισσότερο συγκεντρώνονται πιο εύκολα στη διάρκεια του μαθήματος και πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα στο σχολείο.

5. Ενεργητική μάθηση
Σειρά ερευνών και πειραμάτων έχει υποστηρίξει πως τα παιδιά μαθαίνουν κάτι πολύ πιο εύκολα όταν ενεργούν τα ίδια και όχι όταν λαμβάνουν τις πληροφορίες παθητικά, δηλαδή χωρίς να προβαίνουν σε κάποια ενέργεια. Οπότε οι γονείς είναι καλό να προτρέπουν τα παιδιά τους να λύνουν μόνα τους τα ζητήματα που συναντούν στην καθημερινότητα, ακόμα κι αν ορισμένες φορές αποτυγχάνουν. Να κάνουν διάλογο μαζί τους και να τους δίνουν χρόνο για να εκφράζονται. Αυτό βοηθά στην εγκεφαλική και γλωσσική τους ανάπτυξη.

6. Σωστή διατροφή
Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη απόδοση χωρίς τα κατάλληλα καύσιμα. Οι διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού σχετίζονται άμεσα με τις επιδόσεις του στο σχολείο. Ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες τονώνει τις πνευματικές και διανοητικές λειτουργίες. Μαθητές που τρώνε καλύτερο πρωινό γεύμα την ημέρα μιας εξέτασης φαίνεται πως αποδίδουν καλύτερα από εκείνους που δεν έφαγαν κάτι. Τροφές όπως το γάλα, το κρέας, τα θαλασσινά, τα λαχανικά, η σόγια και τα καρύδια χαρίζουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.