Μεγάλη Τεσσαρακοστή


kyra-sarakostiΗ Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς Σαρακοστή είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Πήρε το όνομά της από τη νηστεία του Ιησού Χριστού στην έρημο για σαράντα ημέρες. Ονομάζεται «Μεγάλη» για να ξεχωρίζει από τη νηστεία των Χριστουγέννων. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ. Χ. Η διάρκειά της είναι έξι εβδομάδες. Ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, πριν από το Σάββατο του Λαζάρου.
Ο σκοπός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι να προετοιμάσει τους πιστούς για τη συμμετοχή τους στα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Η προετοιμασία αφορά όχι μόνο την αποχή από συγκεκριμένες τροφές, αλλά περιλαμβάνει συχνές ακολουθίες, το μυστήριο της Εξομολογήσεως, την προσευχή, την ελεημοσύνη και τον πνευματικό αγώνα των πιστών. Ο κάθε Χριστιανός κάνει την αυτοκριτική του, καθαρίζει την καρδιά του, βελτιώνει τον τρόπο ζωής του και τις σχέσεις με τους συνανθρώπους του.
Τα τρόφιμα που παραδοσιακά νηστεύουμε είναι το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρασί και το λάδι. Εάν η Μεγάλη Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εορτάζεται κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή τότε το ψάρι επιτρέπεται εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποφεύγονται εντελώς μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.