Σχολική τσάντα και πόνος στη σπονδυλική στήλη: Συμβουλές για την αποφυγή ορθοπαιδικών προβλημάτων


Σύμφωνα με έρευνες, το 37% των παιδιών σχολικής ηλικίας αντιμετωπίζουν πόνους και ενοχλήσεις στην πλάτη λόγω του επιβαρυμένου σχολικού υλικού που είναι υποχρεωμένα να κουβαλούν σε καθημερινή βάση. Μεγαλώνοντας τα παιδιά είναι αναγκασμένα κάθε έτος να «βομβαρδίζονται» από μία  μεγάλη στοίβα σχολικών εγχειριδίων. Αυτή η στοίβα φαντάζει περισσότερο με έναν πύργο που συνεχώς μεγαλώνει όσο περνάνε τα χρόνια, με τους ίδιους τους μαθητές να καλούνται κάθε σχολική χρονιά να αντιμετωπίσουν μία νέα πρόκληση και δυσκολία στις πλάτες τους.

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι λανθασμένα σχετίζεται το βάρος της τσάντας με την εμφάνιση σκολίωσης (η πλάγια κλίση, πάνω από 10 μοίρες, της σπονδυλικής στήλης, με σχήμα «C» ή «S»)  στα παιδιά. Οι δυνάμεις που δέχεται η σπονδυλική στήλη κατά το κουβάλημα της τσάντας ακόμα και εάν είναι υπερβολικές, δεν είναι ικανές λόγω της μικρής διάρκειας που ασκούνται να μεταβάλλουν την ανάπτυξη των οστών. Συγχρόνως, πολλοί επιστήμονες παρουσιάζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικοί σχετικά με την πρόκληση σκολίωσης και κύφωσης (καμπούρας) από το υπερβολικό βάρος της τσάντας. Η σκολίωση και η κύφωση πολλές φορές αναπτύσσονται  σε νέους και παιδιά εξαιτίας γονιδιακών παραγόντων ή περιβαλλοντικών επιδράσεων. Παρόλα αυτά, το επιπρόσθετο βάρος σχετίζεται με την εμφάνιση πόνων στη μέση και στη ράχη των παιδιών, ενώ ορισμένα από αυτά έχουν αλλάξει το επίπεδο άσκησής τους ή τις δραστηριότητές τους, με μερικά να νιώθουν έντονες ενοχλήσεις ακόμα και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Ακόμα, έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση  κακώσεων-ιδιαίτερα μυϊκών- και η πρόκληση πόνων στον αυχένα ή στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, μούδιασμα στα χέρια και δευτερογενώς ακόμα και έντονοι πονοκέφαλοι. Επομένως, η σωστή ρύθμιση του βάρους της σχολικής τσάντας κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη προκειμένου να επιτευχθεί μία ομαλή σχολική καθημερινότητα.

Συμβουλές και λύσεις

  • Το βάρος της σχολικής τσάντας να αντιστοιχεί περίπου στο 10% του βάρους ενός παιδιού.
  • Η σχολική τσάντα να περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα σχολικά εγχειρίδια αναλογικά με το καθημερινό πρόγραμμα. Τα σχολικά αναλώσιμα, επίσης, καλό θα ήταν να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των σχολικών δραστηριοτήτων και να μην υπεκφεύγουν.
  • Οι γονείς οφείλουν να ρωτούν συχνά τα παιδιά για το βάρος της τσάντας, ενώ μπορούν να συμβουλευτούν και έναν ειδικό ορθοπαιδικό αν η μείωση του βάρους της δεν λειτουργεί καταπραϋντικά για το παιδί.
  • Μία λύση θα ήταν, επίσης, να υπάρχουν ερμάρια και χώροι αποθήκευσης σε κάθε τάξη για κάθε μαθητή ξεχωριστά, έτσι ώστε να μην είναι αναγκασμένος να μεταφέρει υλικά και βιβλία που δεν του χρειάζονται στο σπίτι.
  • Τα tablets και τα laptops θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικά εργαλεία μάθησης καθώς μπορούν να αποθηκεύσουν ολόκληρα βιβλία και εγχειρίδια. Βέβαια, αυτό αφορά περισσότερο το Υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτικές μεθόδους που έχει σκοπό να εφαρμόσει μακροπρόθεσμα.
  • Η επιλογή τσάντας θα πρέπει να γίνεται συνετά, με την αποφυγή της λεγόμενης τσάντας του «ταχυδρόμου» ή μίας σχολικής τσάντας που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός μαθητή. Η ορθότερη επιλογή περιλαμβάνει τσάντες με μικρό βάρος, προστατευτικά μαξιλαράκια αλλά και αρκετά χωρίσματα ή τσέπες, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη κατανομή του βάρους. Παράλληλα, η κατασκευή της τσάντας από αδιαβροχοποιημένα υφάσματα κρίνεται απαραίτητη, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η απορρόφηση του νερού, το οποίο αυξάνει σημαντικά το βάρος της τσάντας.
  • Τα παιδιά θα πρέπει να μεταφέρουν τις τσάντες τους βάζοντας τα δύο λουριά τους σε κάθε ώμο αντίστοιχα. Η μεταφορά μιας τσάντας μόνο στον έναν ώμο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη μέση και έντονους πόνους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.